گزینده مقالات


توسعه، اشتغال، امنیت پایدار
موسسه نویل
خلق و آفرینش، صفت ذاتی انسان است. اولین چیزهایی که به دست انسان ساخته شدند لزوما نیازهای مادی روزمره انسان نبودند! بررسی آثر به دست آمده از روزگاران کذشته، نشان می دهد که انسان در همه اعصار، دست به کار آفرینش های هنری و نیازهای مادی شده است.
اما با رشد و توسعه صنایع، انسان مبدع تبدیل به انسان موثر شد و رابطه ی انسان با نتیجه کار و مصنوع ، متفاوت گشت. انسان به عنوان قسمتی یا ابزاری از خط تولید، در آمد و همین باعث عوض شدن نگاه انسان به کار شد و در نهایت، انگیزه ها و علایق و توقعات و توجهات نیروی کار با تولید تغییرکرد. در سیستمهای مدیریتی و در جوامع مختلف، بررسی ها و مطالعات زیادی انجام شده تا کارایی سیستم ها افزایش یابد و با بالا بردن نقش نیروی انسانی و انگیزه های کاری، قدم های موثری در رشد تولید برداشته شود. بدین سان برای خارج کردن انسان از نقش ابزاری، توجه به افکار و توانایی های فردی کارگران و بهر برداری از این توانها در بالابردن راندمان سیستم، مورد توجه مدیران قرار گرفت و در کنار این مسائل، توجه به نیازها و توقعات نیروی کارنیز در دستور آمد.
نتایج منفی دیدگاه "انسان ابزاری" سالهاست که در جوامع مختلف صنعتی، بررسی  و مطالعه شده در اکثر کشورهای صنعتی و در حال توسعه، روشهای مدیریتی تغییر کرده و به نقش نیروی کار توجه بیشتری می شود.
یکی از پیشگامان چنین تفکری در دنیا کشور ژاپن بودکه با اجرای برنامه های مدیریتی "کایزن" به اطلاح ساختار مدیریت صنعتی و اداری کشور اقدام کرد. دراین روش انگیزه های نیروی کار و نقشش در تولید، بهترین ساعات بازدهی، خواب و خوراک، سلامت و بهداشت، رفاه، تفریح و ورزش کارگران و بهره مندی از نتیجه ی کار سیستم مورد نظر قرار گرفت و با تهیه آمار و بررسی های کارشناسانه، اقدامات و اصلاح لازم صورت پذیرفت.
. . .
در حال حاضر تغییرات بنیادی در ساختار کار و جوامع سنتی دیده می شود. نسل قبل سالها درس می خواندند و بعد ازآن وارد بازار کار می شدند و از کار و درآمد خود امنیت خاطر داشتند. اما در حال حاضر شرایط به گونه ایست که به اتکاء تحصیلات و مدرک نمی توان کاری به دست‌آورد. حال آینده روشن جوانان کدام است؟ و آنها کجا می توانند خلاقیتها و تصوراتشان را سرمایه گذاری کنند.
سالها پیش به وزارت آموزش عالی پیشنهادی دادم مبنی بر اینکه  همراه دفتر چه های راهنمی ثبت نام دانشگاهها اطلاعات و آماری از رشته های م ورد نیاز جامعه و افراد بیکار در هر رشته در اختیار داوطلبین قرار بگیرد تا آنها فاکتورهای واقعی تری برای انتخاب رشته در اختیار داشته باشند.
. . .
تجارت الکترونیکی در جهان در کنار معایبی که دارد، بسیاری از زنان و مردان را به کار گمارده و راهی را وارد شده است که ما هنوز به‌آن وارد نشده ایم ویا درابتدا راهیم. در نتیجه معضل بیکاری و هرز رفتن نیروی تحصیل کرده شکل پیچیده تری پیدا می کند. این مسئله اضافه می شود به این مطلب که تعریف کار نیز در کشور ما متفاوت است و توقع نسل جوان از کار چیز دیگری ست! و این نیرو آمادگی انجام هر نوع کار و در هر شرایطی را ندارد.
اصولا در کشوهایی مانند ایران که منابع و معادن از جانب خدا به مردم اهدا شده وقعی به این سرمایه گذاشته نمی شود، در صورتیکه مدیریت سرمایه از بدست آوردن آن مهمتر است.
سالهاست چه پیش از انقلاب و چه پس ازآن ما در زمینه های مختلف اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی  با شیوه ی آزمون و خطا عمل کرده ایم و از ایده ها و فکرهای جدید و کسانی که حرفی برای گفتن دارند دعوت نشده. تصمیمات در پشت درهای بسته گرفته شده و نتیجه این شده که سرمایه ها، وقتها وانرژی ها و منابع هدر رفته و ما همچنان اندر خم یک کوچه ایم.
اما در شرایط حاضر و با وجودمسائل و مشکلات چه بایدکرد؟ آیا باید دست روی دست گذاشت و منتظر ماند تا شرایط عوض شود. یک مدیر موفق هیچگاه با قواعد دیروز وارد بازی امروز نمی شد زیرا می داند برنده نمی شود! او قواعد فردا را پیش بینی  میکند وسعی می کتد آنها را به کار گیرد.
یکی از راههای ایجاد اشتغال و رسیدن به ثبات وامنیت اعطای تسهیلات به کارهای تولیدی کوچک و زود بازده است که آنهم باید با توجه و مطالعه بسیار باشد. پرداخت تسهیلات نقدی و اعتبارات پولی در چند ساله ی اخیر نشان دهنده ی این واقعیت است که را ه حل اساسی و واقعی برای مشکل بیکاری و معضل اقتصاد کشور نیست! ایجاد بستر کاری و حمایت مادی و معنوی بسیار ضروری است اما اینکه این حکایت به چه شکلی و درچه چهار چوبی باشد مهم است.
وام مسکن، خودردو یا حتی جهیزیه و ازدواج تزریق یک کمک هزینه مادی به اقشار کم درامداست که در صورتیکه فرد شاغل باشد و پشتوانهایی برای زندگی و پرداخت اقساط وام داشته باشد‌،‌می تواند کمک اندکی باشد.
توسعه فرهنگ اشتغال زایی و لیزینگ قدمی در سالم سازی محیط اقتصادی جامعه است که مهمترین قدم آن1-ایجاد جو اعتماد، همدلی، هماهنگی و همکاری بین عاملین و مشترکین اجرای این طرح 2- احترام به جایگاه و نقش اجرایی و تخصصی هر یک از مشترکین، در این کار می باشد.
بیاییم به جای نان، نان در آوردن با شرف و احترام و به جای دادن ماهی،‌ماهی گیری را به مردم بیاموزیم تا نه فقط یک شب که هیچگاه گرسنه نمانند.